Ugrás a fő tartalomra

Bio vagy Öko - mi a különbség?

Manapság eléggé elterjedtek a biotermékek, és egyre többen vásárolnak tudatosan bioboltokban. Amellett hogy egészségesek több más pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Nem tartalmaznak vegyszereket, finomak és nagy a választék. A többségük viszont mondhatni luxusterméknek számítanak a piacon, néhányért pedig elég borsos árat kell fizetni. Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogy mi a különbség a bio és az öko gazdaság között, és más termékekről is ejtek néhány szót.

Kezdjük azzal, hogy ami bio nem feltétlenül öko. Hogy ez mit jelent?
Bio terméknek azt nevezzük, mely semmilyen vegyszeres kezelésen nem esett át.
Ezzel szemben az öko termék az, amelynek az előállítása és szállítása során is törekedtek arra, hogy környezetkímélő technológiát használjanak.
Látszólag teljesen más mind a kettő, de általánosságban ki lehet jelenteni, hogy minden öko termék bio is egyben, de nem minden bio termék öko.

A biotermékek ugyanis rengeteg utat tesznek meg a gyártótól a tálig. Nem csak a szállításuk jelent plusz terhet a környezetre, de a csomagolásuk során is rengeteg hulladékot termelünk. Persze egy ilyen gazdálkodásból származó termék sokkal egészségesebb és kevésbé káros ránk nézve, mint a szintetikus szerekkel készített élelmiszerek. Ugyanakkor a környezetre van hogy nagyobb terhet jelentenek.

Személy szerint én biztosan nem vásárolnék juharszirupot, japán teát vagy bambuszt, ha nem a biobolt polcán látnám. Eszembe se jutna, hogy szükségem van ezekre a termékekre. Az öko termékek ezzel szemben a környezettudatosságot helyezik előtérbe. Csomagolásuk újrahasznosítható anyagból készült, valamint a gazdaságos kiszerelésük van. Ezért vannak olyan termékek (például a kozmetikumok), melyek nem lehetnek ökok.

Honnan ismeritek fel az ökotermékeket? 
Egységes jelöléssel vannak ellátva, mely az Európai Unió ökológiai gazdálkodás logójának (közösségi logó), melyen zöld alapon fehér csillagok egy levelet alkotnak, illetve a hazai ellenőrző szervezet kódjának, amely HU-ÖKO-01, illetve HU-ÖKO-02 a Hungária Öko Garancia Kft. esetében. Ezen felül szerepelhet az ellenőrző szervezet logója, és egy mondat: „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó”.

Azt is ki kell jelentenünk, hogy nagyon sok termék, mely nincs felcímkézve ezekkel, mégis bio vagy öko. Mire gondolok?
Hát arra az ételre kedves olvasó, melyet Te, a nagyanyád vagy a szomszéd megtermel a kiskertjében. Talán annál nincs is környezetbarátabb étel. Ha pedig nincs ilyen, akkor biztosan jártál már a piacon, ahol a kisgazdák is árulják a terményeiket. Igen, soha sem tudhatod, hogy milyen vegyszeres/gyógyszeres kezelésen mentek át azok a növények, állatok stb. De megkérdezheted!

Ha igazán ökok akarunk lenni, akkor tehát le kell mondanunk néhány luxustermékről, melyet hazánkban (vagy legalábbis az EU-ban) nem lehet előállítani. Milyen más opciók vannak, ha mégsem szeretnénk lemondani ezekről? 
Körülnézhetünk a fair trade termékek között is. A fair trade célja hozzájárulni olyan feltételek kialakításához, amelyek segítik a társadalom és a környezet szélesebb körű védelmét a fejlődő országokban. A hagyományos fair trade termékek: kávé, tea, csokoládé, nádcukor. Ezekből bio változat is van, melyeket egyes bioboltokban, de más kiskereskedésben is lehet kapni. Kakaót a Tescoban is lehet vásárolni és van olyan hely, ahol banánt is árulnak.
A fair trade termékek nagy hátránya, hogy piszok drágák. Sokszor 80%-kal a normál ár felett vannak, de olyannal is lehet találkozni, hogy olcsóbbak mint a sima bio termékek! Mindezt azért, mert a fair trade és a kettős minősítésű (bio és fair trade) termékek minősége kiemelkedő.
Plusz ne felejtsük el, hogy itt a pénz, amit az élelmiszerekre költünk, a kistermelőnél fog landolni. Akik a közösséget támogatják az által, hogy rendes felnőtt munkásokat alkalmaznak (nem olcsó gyerekmunkásokat), és a környezetbarát technológiát részesítik előnyben.

Mi van a kozmetikumokkal és a ruhákkal?
Mint, ahogy fent már említettem, egyik kozmetikumot sem lehet ökológiai címkével ellátni. Vannak azonban olyan termékek, melyeken megtaláljuk a natúr minősítést. Ez azt jelenti, hogy minimális vegyszerek/kémiailag előállított anyagok kerültek bele. Ezeknél eggyel jobbak a biokozmetikumok, de ilyeneket elvétve lehet még csak találni a boltokban.
A fair trade a ruhák háza táján is betört a az 1999-ben alapított, amszterdami székhelyű Fair Wear Foundation (FWF) nonprofit szervezet: márkákkal, gyártókkal, szak- és civil szervezetekkel, néha kormányokkal dolgoznak együtt, hogy ellenőrizzék és javítsák a ruhaipari munkások munkakörülményeit. Magyarországon is több ilyen gyártót találunk.
A bioruhák is egyre jobban elterjedtek, főleg az alsónemű osztályon.

Mi a konzekvencia?
A natúr termékek minimálisan vegyszerrel kezeltek, míg a bio termékek teljesen mentesek mindenféle mesterséges adaléktól. A fair trade termékek olyan termelőktől származnak, melyek előállításakor nagy hangsúlyt fektettek a dolgozók munkakörülményeire, a bérezésre és a fenntartható környezetre. Mind a háromról el lehet mondani, hogy szállításuk és csomagolásuk során általában nagymértékben szennyezték a környezetet. Ha szeretnénk többet tenni ez ellen, akkor válasszunk öko termékeket.


Megjegyzések